петък, 20.09.24
13.8 C
София
17 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      Аржентина планира да премести посолството си в Йерусалим

      Президентът на Аржентина Хавиер Милей зарадва израелските си домакини, като обяви намеренията си да премести посолството на страната си в Йерусалим почти веднага след като кацна, предаде АФП.

      53-годишният икономист, който се противопостави на традиционната политика, за да спечели изборите миналата година, беше посрещнат топло от израелския външен министър Израел Кац на летище „Бен Гурион“ край Тел Авив.

      Милей, който е на първото си официално посещение след встъпването си в длъжност, като изключим краткото посещение на икономическия форум в Давос, Швейцария, заяви: „Моят план е да преместя посолството в Западен Йерусалим“.

      Потвърждението на широко очакваното изявление се хареса на министър-председателя Бенямин Нетаняху, чийто офис заяви, че „горещо приветства“ преместването.

      „Премиерът говори за това с президента Милей след избирането му и приветства факта, че президентът е спазил обещанието си“, се казва в изявлението.

      Палестинската войнствена групировка Хамас заяви, че „остро осъжда“ аржентинския президент Хавиер Милей.

      От Хамас заявиха, че разглеждат този ход като „нарушаване на правата на нашия палестински народ върху неговата земя и като нарушение на правилата на международното право, считащо Йерусалим за окупирана палестинска земя“.

      Нетаняху и Милей, който е сравняван с бившия американски президент Доналд Тръмп, трябва да се срещнат за разговори на 7 февруари с цел задълбочаване на връзките между двете страни.

      След пристигането си той се отправи към Стената на плача в Йерусалим – най-святото място, където евреите могат да се молят. По време на пътуването си той ще посети и кибуц и ще се срещне със семействата на заложниците, взети от Хамас през октомври.

      Милей описва себе си като „анархокапиталист“. Той е израснал в католическо семейство, но е изучавал юдейската книжнина.

      След победата си на изборите през ноември той посети гробницата на почитан равин в Ню Йорк – популярна духовна дестинация за някои евреи.

      Аржентинската еврейска общност наброява 250 000 души и е една от най-големите в Латинска Америка. /БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ