понеделник, 23.09.24
24.2 C
София
27 C
Пловдив
25.3 C
Варна
Search Suggestions

      Василев: Няма да вдигаме данъците, въпреки препоръките на МВФ да го направим

      ,,В Международния валутен фонд (МВФ) говорят за вдигане на данъците в последните 20 години. Нямаме намерение да вдигаме данъците.“

      Това коментира министърът на финансите в оставка Асен Василев в отговор на въпрос за казаното вчера от ръководителя на мисията на МВФ Жан Франсоа Дофен, който е на посещение у нас, че една от препоръките на мисията към България ще бъде да се възстанови ставката на ДДС във всички сектори до нивата отпреди пандемията и да се върне за всички на 20 процента. 

      ,,ДДС е върнато на 20-процентната ставка, с изключение на сектора на ресторантьорите“, посочи Василев и добави, че това се препоръчва също от Министерството на финансите.

      ,,Инфлацията спада доста бързо, на 3,3% е този месец, това е под референтната стойност, която ни трябва, за да можем да бъдем приети в еврозоната“, каза още Василев. 

      Той припомни, че по принцип инфлацията се гледа 12 месеца назад.

      „Въпросът е на кой месец ще успеем да стигнем средното ниво също да падне под референтната стойност. За момента нашите прогнози са, че това ще се случи някъде между юни и септември“, каза министърът.

      Василев посочи още, че редовен конвергентен доклад, който се прави за всички държави, има през юни месец.

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ