петък, 20.09.24
11.8 C
София
14 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      Хусите: Освобождаването на екипажа на Galaxy Leader и двамата българи е в ръцете на Хамас

      Проиранските йеменски хути обявиха, че съдбата на екипажа на „Галакси“, товарния кораб, заловен от хусите миналия ноември, „е в ръцете на Хамас“. Това съобщи телевизионният оператор „CNN“, според който надеждата за скорошно освобождаване на 25-те членове на екипажа на кораба, атакуван преди 117 дни от хеликоптер на хутската милиция и след това отклонен към бреговете на Йемен, избледнява. На борда на кораба има двама българи, трима украинци, един румънец и 17 филипински граждани.
      Galaxy Leader плава под флага на Бахамските острови и построен през 2002 г. в Полша. Той е собственост на японската корабна компания Nippon Yusen и Ray Shipping, компания, частично собственост на израелския бизнесмен Абрахам Унгар. Според сайта за проследяване на кораби VesselFinder позицията на Galaxy Leader – въз основа на доклад от преди 17 дни – се намира в Червено море.
      Според представители на филипинското правителство, цитирани от американския телевизионен оператор, хусите не са изпратили никакъв сигнал за желание да говорят за освобождаването на заложниците. Говорителят на хусите Наср ал Дин Амер заяви пред „CNN“, че „корабът и неговият екипаж са в ръцете на братята от съпротивителното движение Хамас и бригадите Ал Касам“. Според говорителя хусите не претендират за никакви права върху заловения от тях кораб и възнамеряват да го освободят, когато Хамас реши.

      Снимка: БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ