четвъртък, 19.09.24
15.8 C
София
21 C
Пловдив
17.7 C
Варна
Search Suggestions

      Върховният съд на САЩ: Тръмп има имунитет за официални, а не за лични действия

      Върховният съд на САЩ установи, че Доналд Тръмп не може да бъде преследван за официални действия, предприети като президент, но може за частни действия, в забележително решение, признаващо за първи път каквато и да е форма на президентски имунитет срещу наказателно преследване.
      Съдиите, в решение 6-3, написано от главния съдия Джон Робъртс, отхвърлиха решението на по-нисък съд, отхвърлящо искането на Тръмп за имунитет от наказателни обвинения, включващи усилията му да отмени изборната си загуба през 2020 г. от Джо Байдън.
      Шестимата консервативни съдии в съда бяха мнозинство, а тримата либерални съдии изразиха различно мнение.
      „Стигаме до заключението, че според нашата конституционна структура на разделени власти естеството на президентската власт изисква бившият президент да има известен имунитет срещу наказателно преследване за официални действия по време на мандата му“, пише Робъртс.
      „Поне по отношение на упражняването на основните му конституционни правомощия от президента, този имунитет трябва да бъде абсолютен. Що се отнася до останалите му официални действия, той също има право на имунитет“, добави Робъртс
      Робъртс каза, че делото на Тръмп ще бъде върнато на по-долните съдилища за допълнително разглеждане.
      Съдът анализира четири категории поведение, съдържащи се в обвинителния акт на Тръмп: неговите дискусии със служители на Министерството на правосъдието след изборите през 2020 г., предполагаемият му натиск върху тогавашния вицепрезидент Майк Пенс да блокира удостоверяването на изборната победа на Байдън, предполагаемата му роля в събирането на фалшиви про-Тръмп избиратели и поведението му, свързано с нападението на 6 януари 2021 г. срещу Капитолия на САЩ.
      Съдът установи, че Тръмп е под абсолютен имунитет за разговори със служители на Министерството на правосъдието, но върна случая на по-долните съдилища, за да определи дали Тръмп има имунитет за другите три категории.

      Снимка: БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ