четвъртък, 19.09.24
15.8 C
София
21 C
Пловдив
17.7 C
Варна
Search Suggestions

      Директорът на болница „Ал-Шифа“: Бях подложен на жестоки изтезания от Израел

      След освобождението си ръководителят на най-голямата болница в Ивицата Газа заяви, че е бил „измъчван“ от Израел. Той беше държан повече от 7 месеца.

      Директорът на болница „Ал-Шифа“ Мохамед Абу Салмия е сред повече от 50-те палестинци, освободени и върнати в Газа за лечение, според израелски министър и медицински източник в обсадената територия, предаде АФП.

      Салмия заяви, че по време на задържането си е бил подложен на „жестоки изтезания“, в резултат на които е със счупен палец.

      „Затворниците са подлагани на всички видове изтезания“, каза той на пресконференция.

      „Няколко затворници са починали в центровете за разпити и са били лишени от храна и лекарства. В продължение на два месеца нито един затворник не е ял повече от един хляб на ден. Задържаните са били подлагани и на физическо и психическо унижение“, добави той.

      Началникът на медицинската служба заяви, че срещу него никога не е било повдигано обвинение.

      Израелските сили задържат Салмия по време на един от редица набези в Ал-Шифа.

      Болницата до голяма степен е превърната в руини от последователните нападения, откакто Израел започна нападението си срещу Газа след атаките на Хамас на 7 октомври.

      Салмия и другите освободени са преминали обратно в Газа от Израел източно от Хан Юнис, съобщи медицинско лице от болница „Ал-Акса“ в Дейр ал-Балах.

      „Петима от задържаните бяха приети в „Ал-Акса“, а останалите бяха изпратени в болници в Хан Юнис, добави той.

      Израелските военни заявиха, че „проверяват“ съобщенията за освобождаването.

      Въпреки това министърът на националната сигурност Итамар Бен Гвир потвърди операцията, когато написа в X, че освобождаването на Салмия „заедно с десетки други терористи е отказ от сигурността“.

      Израелските военни обвиниха Хамас, че използва болниците в Ивицата Газа като прикритие за военни операции. Те са нахлули в „Ал-Шифа“ и други болници като твърдят, че са открили тунели и друга инфраструктура.

      Войнстващата групировка, която управлява територията от 2007 г. насам, отрича обвиненията.

      Европейската болница в Газа в Хан Юнис съобщи, че ръководителят на ортопедичното отделение Басам Микдад също е бил сред освободените.

      През май палестински правозащитни групи заявиха, че старши хирург от „Ал-Шифа“ е починал в израелски затвор, след като е бил задържан. Израелската армия заяви, че не знае за смъртта.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ