събота, 21.09.24
14.8 C
София
21 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      Турският парламент избухна в хаос заради отстраняването на прокюрдския кмет (ВИДЕО)

      Депутати се сбиха в турския парламент във вторник по време на протести срещу отстраняването на прокюрдски кмет в югоизточната част на страната, показват видеозаписи.

      Напрежението се заформя ден след като правителството обяви смяната на кмета от партията DEM, която властите обвиняват във връзки със забранените кюрдски екстремисти от ПКК.

      В югоизточния град Хакари очевидци казаха пред АФП, че няколко протестиращи също са били ранени и задържани във вторник, след като силите за сигурност са се намесили по време на демонстрация срещу отстраняването на кмета.

      Мехмет Сидик Акис беше първият кмет, който беше уволнен от местните избори през март, на които DEM получи контрол над местните власти в няколко големи града в югоизточната част на Турция, населена с мнозинство кюрди.

      Кадри от камерите в националния парламент в Анкара показаха съперничещи си депутати да се карат, докато съюзниците на Акис организираха протест в залата.

      Сблъсъкът изправи депутати от управляващата партия ПСР срещу депутати от ДЕМ, които се опитаха да окупират залата.

      Членовете на DEM скандираха, че се обявяват „срещу фашизма“, докато AKP крещеше: „Долу ПКК“.

      Членовете на ПСР грабнаха плакати от ръцете на опонентите си, като няколко депутати бяха хвърлени на пода в сбиванията, показват видеоклиповете, публикувани в социалните медии.

      Акис е бил кмет на Хакари, преди да бъде обвинен в принадлежност към „терористична“ организация.

      Той беше отстранен от длъжност и задържан в понеделник.

      Протестиращите се събраха във вторник, за да протестират срещу този ход, въпреки че властите забраниха всички демонстрации през следващите 10 дни.

      Опозиционното издание Medyascope каза, че полицията е стреляла с гумени куршуми срещу членове на DEM и местни жители.

      Вицепрезидентът на DEM Гулистан Килич Кочигит каза пред репортери, че отстраняването на кмета е „атака срещу свободата на гласуване“.

      Али Челик, губернатор на Хакари, беше назначен на мястото на Акис, съобщи вътрешното министерство в понеделник.

      Депутатите от DEM изпратиха делегация в Хакари в понеделник.

      Членове на опозиционната Републиканска народна партия (CHP) изразиха подкрепата си за сваления кмет и също посетиха града.

      Повече от 50 кметове, избрани в югоизточната част на Турция на местните избори през 2019 г. на листата на HDP (сега DEM), бяха заменени от назначени от държавата администратори за предполагаеми връзки с кюрдски бойци.

      Опитът за преврат през 2016 г. срещу правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган предизвика масови репресии срещу опоненти от всички ленти.

      Кюрдската работническа партия (ПКК) е определена за терористична организация от Турция, Съединените щати и Европейския съюз.

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ