петък, 20.09.24
11.8 C
София
14 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      24 години от смъртта на легендата Невена Коканова

      В Дупница отбелязват 24 години от смъртта на неповторимата Невена Коканова. 

      Това ще стане от 11.00 часа във фоайето на Общинския драматичен театър, носещ името на примата на българското кино. На 3 юни 2000 година актрисата напуска този свят, но остава завинаги в сърцата на много българи. 

      Жената, изиграла Ирина от “Тютюн“, Лиза от “Крадецът на праскови“, Неда от “Отклонение“ и Невена от “Спомен за близначката“, оставя над 60 роли в киното и още толкова в театъра.

      Невена Коканова е родена на 12 декември 1938 година в Дупница. Майка ѝ е от известна австрийска аристократична фамилия, а баща ѝ е бил политически затворник в Белене.

      Започва кариерата си като стажант-актриса на 18 години в средата на 50-е години в Ямболския театър, без да има специално образование. Изиграва над 60 роли в киното.

      Получава многобройни награди и дългогодишно възхищение на зрителите. Родният й град Дупница пази жив спомена за Невена. Общинският театър носи нейното име, а във фоайето му през 2018 година бе открит бронзов барелеф на легендарната актриса.

      В момента там е представена изложба от фотоси, направени по време на знакови представления на актрисата. Може да се видят и костюми от пиесите „Предвестници“ – 2 рокли, с които е играла самата Невена от 1964 година, както и от „Самуил“ и „Майстори“.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ