неделя, 22.09.24
12.8 C
София
20 C
Пловдив
21.5 C
Варна
Search Suggestions

      „Хамас“ е напуснал преговорите за заложниците, за да засили натиска над Израел

      Съветникът по националната сигурност към Белия дом Джейк Съливан е казал на чуждестранните посланици в сряда, че САЩ смятат, че лидерът на „Хамас“ в ивицата Газа Яхия Синуар се е оттеглил от преговорите за заложници миналата седмица с надеждата да увеличи натиска върху Израел за прекратяване на войната в Газа, съобщиха двама източници от срещата пред изданието Аксиос, предаде БТА.

      Непреките разговори между Израел и „Хамас“ за евентуална сделка за заложници, която би могла да доведе до временно прекратяване на огъня в Газа, стигнаха до задънена улица миналата седмица след няколкодневни разговори в Кайро и Доха.

      Президентът Байдън, директорът на ЦРУ Бил Бърнс, Съливан и други високопоставени служители на САЩ участваха лично в усилията за постигане на сделка за заложниците, които „Хамас“ взе при нападението си срещу Израел на 7 октомври.

      Белият дом вижда в сделката за заложниците единствения реален път към прекратяване на огъня в Газа и евентуално към прекратяване на войната, която се превърна в политически проблем за Байдън в неговата Демократическа партия преди президентските избори. 

      Съливан се е срещнал в сряда с посланиците на 17 държави, чиито граждани са задържани от „Хамас„.

      Хамас“ твърди, че е напуснал преговорите за заложници миналата седмица заради операцията на израелските военни на граничния пункт Рафах. Палестинското движение разглежда операцията като ескалация на войната, докато се провеждат преговорите в Кайро.

      Но Съливан е казал на посланиците, че американски служители са стигнали до заключението, че „Хамас“ всъщност е напуснал преговорите, защото Синуар, който е водещ представител на  терористичната групировка в разговорите, не желае сделка сега – казаха двамата източници.

      Съливан е заявил, че САЩ смятат, че Синуар е взел решението да се оттегли от преговорите с надеждата, че това ще засили международния натиск върху Израел да прекрати войната.

      Американският представител е добавил, че е необходим по-голям натиск върху „Хамас„, но е подчертал, че военният натиск не е достатъчен, и е призовал посланиците да окажат по-голям натиск върху групировката, за да се върне тя към преговорите и да приеме сделка за заложниците, казаха източниците.

      Съливан е помоли страните, чиито посланици са присъствали на срещата,  да изпратят това послание на „Хамас“ директно, чрез трети страни или чрез публични съобщения, казват източниците.

      ИЗТОЧНИК: БТА

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ