Search Suggestions
      понеделник, 25.11.24
      Search Suggestions

          Борислав Хаджиев, БХРА: Тепърва бизнесът се готви за 4-5 години възстановяване на туризма

          Loading the player...

          Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация изразява своето недоволство относно изказването на здравния министър Костадин Ангелов, че и след 21-ви декември мерките няма да бъдат разхлабени, а заведенията към местата за настаняване ще останат затворени. 

          Преди три седмици, когато бяха обявени новите рестрикции икономическият министър Лъчезар Борисов публично обеща на бизнеса, че всичко ще заработи отново, макар и при строги хигиенни и противоепидемични мерки след 3-седмичния период, но все още не е ясно дали това ще се случи.

          По думите на председателя на Контролния съвет на асоциацията Борислав Хаджиев са нужни реални помощи и по-дълъг кредитен мораториум.  „От началото на пандемията реално не се каза хотелите да спират да работят или да не работят. В същото време се наложиха ограничения за пътувания. Когато на нас ни кажат, че няма проблем и да работим, а в същото време кажат на хората да не пътуват, общо взето се обезсмисля нашето работене. В този ред на мисли относно мерките, които предприема държава – субсидии и помощи в различни форми. Когато приходите от даден бизнес намалеят с 50% – 70% и държавата каже, че ще плаща процент от възнаграждението на служителите – добре, но на нас бизнесът ни е намалял. Ние вече нямаме нужда от толкова много служители, така или иначе. Бавно стигат субсидиите до хората, а бизнесът няма време да чака“.

          „Тепърва се готвим за 4-5 години възстановяване, като следващите 6-9-12 месеца ще бъдат също толкова тежки, колкото и до момента. Представете си, че след като е минал летния сезон, при някои успешен, но един хотелиер, ако има 3 хотела и 2 не работят, 1 дори и да е пълен той губи 60% от бизнеса си“, допълни Хаджиев.

          Рецепционистът Филип Джиров коментира, че туристите в момента са доста по-притеснени за хигиената в ресторанта, докато са били отворени ресторантите, за мерките за чистота по стаите, както и с кои препарати се чисти. „В момента ресторанта в хотела прави само доставки през приложение и качваме храна по стаите. Аз и моите колеги, които са в ресторанта, всички се притесняваме, защото мерките са толкова строги, защото има вариант да фалира този бранш и ние да останем без работа“, каза още той.

          В утрешния ден ще разберем какви мерки ще предприеме правителството, но от бранша смятат, че зимен сезон няма да има, скептични са и за летния.

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions