петък, 20.09.24
19.8 C
София
22 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      В Австралия откриха останки от домове от ледниковия период

      Археолози, работещи на архипелаг Дампиер, срещу северозападния бряг на Австралия, са открили следи от каменни къщи на възраст девет хиляди години, пише The Guardian.
      Каменните основи в кръгла форма се намират на Розмари – един от 42-те острови на архипелага. Според учените структурата е открита на брега. Когато приключва последният ледников период, нивото на морето започва да се покачва на около десет метра на всеки 5-10 години. Тези, които са живели в тези къщи, е трябвало по някакъв начин да се приспособят към новата среда, която не е била пригодна за живот.
      В момента археолозите проучват разположението на къщите, за да се разбере как хората в миналото решават проблема с липсата на пространство.
      На стотина километра на запад, на остров Бароу, изследователите са открили следи от по-ранна човешка дейност, чиято възраст достига 50 хиляди години. Учените искат да се гарантира, че техните открития ще влязат в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство, което включва изкуствени или естествени обекти, които имат културна, историческа или екологична стойност.
      Последният ледников период се характеризира с глобално охлаждане и растеж на ледниците, започнал преди около 110 000 години и приключил преди около девет хиляди години.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ