петък, 20.09.24
14.8 C
София
17 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      ПП ПРАВОТО: Радев и Главчев да вземат отношение за регистрацията на ДПС

      Председателят на ПП ПРАВОТО Мария Колева разпрастрани отворено писмо до президента и служебния премиер относно регистрацията на ДПС. Ето какво гласи то:

      Като представляващи институциите, които отговарят относно организацията на изборите за народни представители на 27 октомври 2024г. би следвало да вземете отношение, относно безпрецедентния случай относно регистрацията на ДПС. С безпрецедентните действия и решения на ЦИК и абсурдното решение на Върховния административен съд доказа, че както ЦИК , най- вече Върховният административен съд се ръководи от политическите си зависимости и от отделни лица на които служат, но не и на закона и народа.
      И двете институции нарушиха Конституцията на Република България, което е престъпление от общ характер.
      Чл.1, ал.3 от Конституцията гласи: „Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет“.
      Тази императивна разпоредба от Конституцията е погазена от ЦИК, но най- вече от състава на Върховния административен съд с решението си, а именно: оставя жалбата без разглеждане. Горното е абсурдно и недопустимо, тъй като съдът нарушава и чл.5 от Конституцията и ще доведе до касиране на изборите, а оттам ние гражданите ще плащаме за нанесените вреди, причинени от незаконни актове или действия на състава на ВАС.
      В случая състава на ВАС е нарушил и чл.117 от Конституцията, което е достатъчно този състав да понесе отговорността. В ал. 2 от горната разпоредба на Конституцията съдът е задължен да бъде „НЕЗАВИСИМ“ и при осъществяване на своите функции се подчиняват единствено на КОНСТИТУЦИЯТА и ЗАКОНА.
      С ОТКАЗА за произнасяне по законността/ правилността/ на решението на ЦИК и липсата на мотиви в тази насока се нарушава и чл.120,ал.4 от Конституцията, което е основание при едно обжалване пред Конституционният съд изборите да се касират и ние гражданите да бъдем ощетени с още 120 милиона лева за нови избори, именно заради зависимостите на ЦИК и съдиите.
      Отказа на състава на ВАС да разгледа жалбите с мотив, че НЕ Е ЯСНА ВОЛЯТА на ДПС е абсурдна, тъй като състава на ВАС в случая наруши и чл.11, ал. 3 от Конституцията, а именно: „ партиите съдействат за формиране и изразяване на политическата воля на гражданите“, а не на партиите или техните председатели.
      В случая има Изборен кодекс и разпоредбите на чл.127 от същия уреждат начина на участие в изборите на партиите и коалициите, поради което съдът е следвало да допусне до разглеждане на жалбите и да се произнесе по законността / правилността на решението на ЦИК, като изпълни конституционната разпоредби за мотивираност, като потвърди отказа или отмени решението на ЦИК от регистрация на една от двете коалиции или и на двете, а не да не допуснат до разглеждане жалбите срещу решенията на ЦИК.
      Произнасяйки се по този начин състава на ВАС не само наруши КРБ, Изборния кодекс, но остави един правен абсурд неразрешен, което е ОТКАЗ от ПРАВОСЪДИЕ и нарушаване правата на гражданите не зачитайки тяхната воля, а не на партия ДПС за подкрепа и участие в едната или другата коалиция.
      Съдът е следвало да разгледа жалбите, да установи дали двете коалиции са спазили основните императивни разпоредби на чл.127 и чл.128 и чл. 133 от ИК, а именно:
      Забраната на чл.128,ал.1 и ал.2 от ИК, наименованието или абревиатурата на коалиция да повтаря наименованието или абревиатурата на партия, регистрирана по ЗПП до датата на обнародване в ДВ на указа на президента … за насрочване на изборите, включително чрез прибавянето към тях на думи, букви, цифри или други знаци.
      Не се е мотивирал относно изискването на регистрацията за прилагане образец от ПЕЧАТА на партията, по точно дали и двете коалиции са използвали един и същи печат.
      Удостоверението за актуална банкова сметка и т.н. имаме предвид изискванията на чл.133 от ИК за внасяне на документи за регистрация на партията.
      Списъците. Не са налице и мотиви в тази насока, дали е проверен списъка на двете коалиции и дали списъка съдържа едни и същи избиратели подкрепящи участието на двете коалиции.
      Във връзка изложеното накратко молим за Вашата намеса, като направите обръщение към съда да изпълни функциите си вменени им от Конституцията , Закона за съдебната власт и следващите.
      Няма да плащаме ние гражданите за зависимостите на съдиите от политически лица и нарушаване на Конституцията ако бъдат касирани изборите при отказ от правосъдие в случая.
      Ние от партия ПРАВОТО не за първи път доказахме корупцията в съдилищата, включително във Върховния административен съд, за което е отговорен ВСС и вие следва да изпълните задълженията си, като предприемете съответните действия за напомняне на редовното Народно събрание да започне процедурата за смяна на нелегитимния ВСС и инспекторат към ВСС, който създаде корупцията в съдебната система и това беззаконие в държавата.
      Корупцията в съдебната система оронва престижа на правовата ни държава.
      Имаме достатъчно доказателства и прокурорски преписки срещу съдии и прокурори, които стоят на трупчета.
      Ето защо за пореден път молим за среща и даване на възможност обществото да бъде запознат с тези случаи.
      Уважаеми господин президент, не за първи път подаваме жалби до Вас, но нито веднъж не обърнахте внимание. Молим да изпълните Вашите задължения съгласно чл.92, първо изречение, чл.98, т.2 и чл.102,ал.1 последно изречение от Конституцията на Република България, като дадете гласност и направите обръщение към гражданите по тези въпроси, жалби и прокурорски преписки за корупцията по високите етажи.
      Уважаеми господин министър председател, като отговарящ за спазване на Изборния кодекс и провеждането на честни избори, молим също да вземете становище и отправите обръщение към ЦИК и СЪДА за спазване на Конституцията и законите, в случая на Изборния кодекс.
      Уважаеми господин министър председател, моля да изпълните задълженията си , като следите за обективно и справедливо отразяване от БНТ и БНР проявите на кандидатите от партиите, коалициите и независимите такива при зачитане на тяхната равнопоставеност .
      В случая от сутрин до вечер ежедневно БНТ отразява само определени партии, тези чиито председатели са решили, че представляват народа, като са си присвоили народния суверенитет, нарушавайки правата на другите участници в изборите и правата на техните избиратели.
      Във връзка горното за пореден път молим за среща с Президента и Министър председателя.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ