петък, 20.09.24
14.8 C
София
20 C
Пловдив
16.1 C
Варна
Search Suggestions

      Росен Карадимов: Ще подобрим доверието в изборния процес

      Искаме да осигурим максимално добра координация и взаимодействие, публичен диалог с ЦИК, и да подпомогнем процеса на по-добра прозрачност в изборния процес.

      Това заяви министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов в качеството си на координатор на организационно-техническата подготовка на изборите.

      Днес шестима министри от кабинета „Главчев“ провеждат среща с ЦИК, на която ще бъдат обсъдени предложенията на правителството до комисията за подобряване на правилата и процедурите за гарантиране на прозрачен, демократичен и добре организиран вот на 27 октомври.

      „Тук сме, за да обсъдим всякакви потенциални проблеми, които биха могли да възникнат и да ги решим“, каза Росен Карадимов преди срещата като уточни, че диалогът е ясно разпределение на функциите по закон.

      Министър Карадимов припомни, че ЦИК е водещият орган, който организира провеждането на вота, а правителството осигурява материално-техническото подсигуряване на вота.

      Според него освен редицата фактори, ниската избирателна активност се дължи и на известно колебание на избирателите в прозрачността на изборния процес.

      „Правителството е твърдо решено да работи в тази посока и днес се надявам на ползотворно съгласуване с ЦИК на инициативи, които сме предложили именно с цел по-голяма прозрачност и увеличаване на доверието в изборния процес“, каза Карадимов.

      Министърът съобщи, че областните управи са максимално задоволени от гледна точка на финансовото подсигуряване на изборите.

      „Министерство на финансите днес не участва в срещата, защото то приключи своята работа по изборите, то подсигури парите и прие тарифите на двете обществени медии“, уточни Карадимов.

      От своя страна министърът на електронното управление Валентин Мундров увери, че повереното му министерство полага усилия за процеса по удостоверяване на машините, както и по изграждане на по-голямо доверие в изборния процес във връзка с машинното гласуване.

      „Стремим се да направим всичко възможно публично и съответно по-добро“, каза той. 

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ