петък, 20.09.24
15.8 C
София
19 C
Пловдив
20.3 C
Варна
Search Suggestions

      Министърът на отбраната: България не произвежда пейджъри

      България няма промишлени възможности и не произвежда пейджъри. Това заяви служебният министър на отбраната ген. Атанас Запрянов във връзка с твърденията за „българска следа“ с пейджърите, които се използват за терористични атаки в Ливан и Сирия.

      Аз съм съпредседател на Международната комисия за отбранителна индустрия и сигурност на доставките и се занимаваме с лицензиите, знаем на кой какъв лиценз даваме, кой какъв бизнес извършва. Министерство на отбраната участва в Междуведомствената комисия за контрол на износа на оръжия, боеприпаси и стоки с двойна употреба, уточни Запрянов пред бТВ тази сутрин.

      Той бе категоричен, че в България се прилага международното право и изискванията за контрол на опасните средства, на оръжията, боеприпаси и на стоките с двойна употреба – и чисто граждански устройства.

      „Аз случайно съм радиоинженер и когато става въпрос за пейджъри, това са приемни устройства, изключително с гражданска насоченост. България няма промишлени възможности и не произвежда такива устройства“, категоричен бе Запрянов.

      Относно твърденията в унгарски медии, Запрянов добави: „Това е инсинуация, която цели да набърка България в нещо, с което няма нищо общо, за да се прикрие евентуално производител, който би произвел тези устройства“.

      Военният министър обясни, че в пейджърите има софтуер, който ако е задействан дистанционно, то този някой не е търговецът, а производителят.

      Според Атанас Запрянов за пореден път България е вкарана във фалшивите новини.

      „Финансовият поток няма нищо общо“, каза още той и добави: „Финансовият поток не манипулира електронното устройство“.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ