петък, 27.09.24
28.9 C
София
31 C
Пловдив
23.3 C
Варна
Search Suggestions

      Заради скандала със сексуално насилие: Белгийският премиер изисква действия от папата

      Политици бойкотираха среща на белгийския премиер с папата

      Премиерът на Белгия, Александър Де Кроо, каза в петък на папата, че Католическата църква трябва да направи повече, за да поправи десетилетията на сексуално насилие от страна на духовници срещу деца, предаде Politico.

      „Следователно днес само думите не са достатъчни, трябва да се предприемат и конкретни стъпки“, каза Де Кроо по време на срещата си с папа Франциск и белгийския крал Филип в замъка Лакен в Брюксел в петък. Необичайно грубите забележки на Де Кро бяха насочени към папата, тъй като политическото и обществено напрежение около сексуалното насилие засенчва папското посещение в Белгия. Няколко висши фламандски политици бойкотираха среща в петък с папата, заявявайки, че Църквата не прави достатъчно, за да се справи с проблема.

      Говорейки заедно с Де Кроо, крал Филип също отправи строго послание към папата, изисквайки църквата да работи „безмилостно“, за да компенсира престъпленията си и да помогне на жертвите да се излекуват. По време на собствената си реч в Брюксел папата каза, че въпросът за сексуалното насилие в Църквата е „срам“ и поиска прошка, пише още медията.

      Историческото сексуално насилие от страна на католическото духовенство в Белгия избухна в публичното пространство през 2023 г., след като телевизионен документален филм подчерта травматичните преживявания на хора, които са били нападнати.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ