Search Suggestions
      вторник, 22.10.24
      Search Suggestions

          Поклонение пред мощите на патриарх Евтимий: Литургията оглави дядо Даниил

          Вярващи изпълниха църквата на Бачковския манастир, за да се поклонят пред мощите на Свети патриарх Евтимий. Тържествено в Светата обител беше посрещнат българският патриарх Даниил, който оглави литургията за празника Прославление на светите мощи на патриарх Евтимий Търновски.


          Със специално Патриаршеско и синодално послание през 2023 г. архиереите на БПЦ обявиха официално, че откритите през 1905 година в Бачковския манастир мощи принадлежат на св. патриарх Евтимий Търновски. В тази връзка Св. Синод обяви новия празник в българския църковен календар като днес с партиаршеска света литургия православната ни църква чества първата годишнина от учредяването му.

          За да присъстват на богослужението в Светата Бачковска обител пристигнаха хора от цялата страна.

          „Дар от Бога е, че имаме възможност да влезем, да се поклоним пред мощите, да му се помолим в настоящото време, когато имаме нужда от подкрепа, от светли примери“, сподели мирянка.

          Днес е благодатен празничен ден за целия български народ, за родната българска църква , но и за цялото православие , изтъкна епископ Сионий, игумен на Бачковския манастир .

          „Свети Патриарх Евтимий е всепочитан велик Божи угодник, велик Отец на църквата, духовен учител, писател, книжовник. Бог е издигнал от нашия български народ един молитвен, благодатен стълб на вярата, който е чест за всеки един българин, и утешение, и упование за всеки един от нас“.

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions