понеделник, 30.09.24
10.8 C
София
15 C
Пловдив
12.7 C
Варна
Search Suggestions

      Националната коалиционна партия води на изборите във Финландия

      Партията на консервативната национална коалиция, която е част от сегашното финландско правителство, води изборите за Европейски парламент във Финландия, след преброени почти 50% от гласовете. Това съобщи в неделя Министерството на правосъдието на страната.
      Жителите на Финландия избират 13 депутати от 269 кандидати.
      НКП има 20,9% от гласовете. На второ място е опозиционната Социалдемократическа партия на Финландия (16.7%), третата е опозицията „Съюз на зелените“ (14.4%). Партията на министър-председателя Юха Сипил има „Финландски център“ 13.7% от гласовете, На следващите излизат опозиционните истински финландци (13,1%), левият съюз на Финландия (7,4%), Шведската народна партия (5,3%) и християнската Демократи на Финландия (5,3%).
      Според лидера на НКП Петтери Орпо можем да говорим за победата на неговата партия на европейските избори във Финландия, тъй като „разликата от останалите е голяма“.
      4.26 милиона души от 5.5 милиона души имат право да гласуват в републиката. В сегашния състав на ЕП НКП и центристите имат по трима депутати, социалдемократите и истинските финландци, по двама на всяка от тях, на левия съюз, на Шведската народна партия и на зелените.
      На изборите за финландския парламент на 14 април социалдемократите спечелиха, на второ място – „истинските финландци“, на трето място – НКП. Новото правителство все още не е сформирано.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ