„Проблемна е храната в училищните лавки, а не толкова в кухните там.“, коментира пред bTV доктор Любомир Кулински от Агенцията по безопасност на храните. По думите му, последните актове, съставени за вредни харни, които са продавани на ученици, са именно такива, предлагани в лавките в дворовете, а не в кухните.
Кулински допълни, че тези нарушения не се дължат на липса на контрол от страна на агенцията, тъй като се превели стотици проверки, от които следвали предписания и актове към нарушителите, че дори затваряне на обекти. Винаги обаче се казвало от страна на продаващите такива стоки, че те ги предлагат, защото децата ги искали.
Експертът допълни, че проблем имало и в законодателството, тъй като към момента имало забрана дейстивтелно за продъжба на вредни храни на територията на учебните заведения, но това можело да се случва абсолютон безнаказано само на десет метра от тях.