Докладът дава четири възможни източника за вируса и най-вероятният сценарий е чрез междинен гостоприемник, вероятно диво животно, уловено и отгледано във ферма.
Но разследването не е открило кое друго животно е било заразено от прилеп – считано за най-вероятния първоначален източник на вируса – и след това може да го е предало на човек. „Възможният междинен приемник на SARS-CoV-2 остава неуловим“, пише в него.
Следващото вероятно е пряко предаване от едно от животните, за които е известно, че носят подобен тип коронавирус, като прилеп или панголин.
Докладът установява, че е възможно, но не е вероятно предаването от замразена или охладена храна и най-малко е вероятно случайно лабораторно освобождаване.
Бившият директор на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ д-р Робърт Редфийлд заяви пред д-р Санджай Гупта от CNN, че според него вирусът е бил освободен от лаборатория.
В доклада се казва, че това е „изключително малко вероятно“. „Няма данни за вируси, тясно свързани със SARS-CoV-2, в която и да е лаборатория преди декември 2019 г. или за геноми, които в комбинация биха могли да осигурят геном на SARS-CoV-2“, се казва в него.
„С оглед на гореизложеното, лабораторният произход на пандемията се счита за изключително малко вероятен“.
Независими изследователи казват това от месеци. Геномното тестване на вируса показва, че той не е проектиран в лаборатория, а е предаден по естествен път от животни – както и вирусът SARS, който зарази 8000 души в световен мащаб през 2002-2004 г., преди да бъде стопиран.
Докладът посочва, че замразените храни също не са вероятно източник. „Няма убедителни доказателства за предаване на SARS-CoV-2 чрез храна и вероятността от замърсяване от резервоар е много ниска“, се казва в него.
Ролята на пазара на морски дарове в Ухан също е неясна. Възможно е пазарът да не е първоизточникът на огнището, но че тълпите, събрали се на пазара – който беше препълнен, с покрив и отворена канализация – може да са усилили разпространението на вируса.
Вземането на проби от пазара откри вируса върху повърхности, но не и в проби, взети от животни или храни, продавани на пазара. Освен това има доказателства, че вирусът е циркулирал преди избухването на пазара в Ухан – включително и на други пазари.
„Много от ранните случаи са свързани с пазара в Ухан, но подобен брой случаи са свързани с други пазари, а някои не са свързани с никакви пазари. Предаването в рамките на по-широката общност през декември може да отчете случаи, които не са свързани с пазара в Ухан, което заедно с наличието на ранни случаи, които не са свързани с този пазар, може да се предполага, че пазарът на Ухан не е първоначалният източник на огнището„, се добавя в доклада.
„Следователно не може да се направи твърдо заключение относно ролята на пазара в Ухан в произхода на огнището или как инфекцията е била внесена на пазара“, заключава докладът.