събота, 28.09.24
17 C
София
20 C
Пловдив
19.8 C
Варна
Search Suggestions

      Стефан Манов: Крайно време е да има отделна РИК за секциите извън страната

      Крайно време е да има отделна РИК за секциите извън страната, а не с това да е натоварена ЦИК, както и да има избирателен район за българските граждани извън България. Това каза пред bTV Стефан Манов, зам.-председател на Обществения съвет на ЦИК, който е във Франция.

      „Тогава процесът по управление на вота извън страната ще бъде изваден от ЦИК, която е натоварена с много функции с вота в страната“, поясни Манов. Според него е нужно силно освежаване на функционирането на изборната администрация на централно ниво. По думите му избирателната активност във Франция на изборите е по-ниска или близка до тази на 4 април.

      Според Манов машинното гласуване в България е голям успех от гледна точка, че са избегнати опашките по цяла нощ за предаване на протоколите. Обработката им също е по-бърза.

      „Няколкото дребни технически проблеми не са водещото. Машинното гласуване намали и контролирания вот“, коментира Манов. В чужбина обаче ситуацията е по-различно. „Обработването на изборните резултати е тромаво, защото минава през един междинен пункт – между съответната секционна комисия в чужбина и ЦИК. Има звено, което се поддържа от ДАНС, което е тясното място – там се получава задръстване“, добави той.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ