петък, 20.09.24
14.8 C
София
20 C
Пловдив
16.1 C
Варна
Search Suggestions

      КРАЙ НА „ЮЖЕН ПОТОК“. ВЕЧЕ Е „ТУРСКИ ПОТОК“

      Европейският съюз е удивен от решението на Русия да пренасочи целия обем газ да минава през границата между Гърция и Турция. След посещението си в Москва заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович заяви, че е много удивен от решението на Алексей Милер, предаде РИА Новости.
      Вчера ръководителят на „Газпром“ заяви категорично, че проектът „Южен поток“ е приключен окончателно и вече на дневен ред е „Турски поток“. Той допълни още, че Европейският съюз трябва да създаде газопреносна инфраструктура за получаване на газ от новия проект, и то възможно по-скоро. Освен това изграждането на новите газопроводи в страните от ЕС трябва да започне незабавно, за да могат да бъдат спазени сроковете, категоричен е Милер. Според него единственият вариант за доставка на 63 млрд. куб. м. руски газ е през ‘Турски поток“.
      От своя страна Шефкович заяви, че строенето на новия газопровод не е новина, а фактът, че целият транзит на газ ще се насочва през Турция е учудващ, тъй като това са доста големи количества газ, които не са необходими нито на Турция, нито на страните от югоизточна Европа.
      Сега основният проблем е как това количество газ ще бъде разпределяно по страните. Шефкович увери, че ще бъде намерено най-доброто икономически обосновано решение.
      Още има риск за доставка на руски газ за тази зима, тъй като транзитните рискове на територията на Украйна остават. Приичина за тези рискове стана фактът, че Украйна е поставена пред финансови затруднения и не успя през изминалата година да закупи необходимия обем газ, което доведе до значително намаляване на газовите запаси.
      На 19 януари предстои среща на външните министри на европейския съюз, където ще бъде обсъдено енергийното сътрудничество между Съюза и Русия.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ