София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

Близък до Навални: Няма да спра да се боря с Путин

През март Волков беше нападнат с чук пред дома си в Литва

22 дниОбщество 26 Васил Василев

Леонид Волков, който е близък на покойния руски опозиционен лидер Алексей Навални, е категоричен пред BBC, че никога няма да се откаже в борбата си срещу Владимир Путин. Припомняме, че Навални почина в арктическа наказателна колония през февруари тази година, за което Волков обвини пряко руския президент. През март Волков беше нападнат с чук пред дома си в Литва, където живее в изгнание, и за кратко беше приет в болница.

В първото си телевизионно интервю след нападението Волков разказва за Би Би Си, че Навални "е помолил съюзниците си никога да не се отказват и да продължат работата си да победят Путин и да изградят мечтаната красива Русия на бъдещето".

Леонид Волков нарича Навални "страхотен човек, вдъхновяваща личност, истински герой и невероятен и много способен политически лидер".

Той казва, че смъртта му е "отворена рана в сърцата" и не може да бъде заменен. Но задачата на опозиционното движение сега е да подкрепи съпругата на Навални - Юлия, като нов "харизматичен лидер", добави Волков.

Леонид Волков  е работил като бивш началник на кабинета на покойния лидер и като председател на неговия Фонд за борба с корупцията до 2023 година.