София 23 °C София 23°C - ясно небе Велико Търново 26 °C Велико Търново 26°C - облачно Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - разкъсана облачност Варна 28 °C Варна 28°C - предимно облачно Бургас 29 °C Бургас 29°C - предимно облачно

Чайков: Пътните фирми няма да подписват нови договори, ако не са изплатени дължимите суми

Според него договорите за ремонт и поддържане са законни
6 мПолитика 348 Николай Парашкевов

"Пътноподдържащите фирми няма да подписват никакви нови споразумения с държавата, преди тя да е разплатила дължимите суми", това коментира пред NOVA NEWS Стефан Чайков, председател на браншова камара "Пътища".

Според него договорите за ремонт и поддържане са законни:

"Безспорно е, че дейностите, за които ние претендираме, са извършени. Те в 97,7% от случаите са текущ ремонт. За останалите 2,3% могат да се водят разговори. Настимир Ананиев се опита да оказва натиск на ДНСК, но не успя да постигне резултат. пътноподдържащите фирми няма да подписват никакви нови споразумения с държавата, преди тя да е разплатила дължимите суми. Има и 3000 км републикански пътища със стартирал ремонт, които са блокирани", заяви той.

И уточни, че е твърде рано да се говори за нови протести. 

По думите му изплащането на 50% от дължимите суми към пътните строители през април е блокирало дейностите след 30 септември:

"Мечът, който да развърже Гордиевия възел, е в КС.ГЕРБ сезира КС за решението АПИ да плати 50% по договорите за ремонт на пътищата, а отмяната на решението би дало възможност да се започнат преговори между служебния кабинет и нас", посочи Чайков.

И допълни, че пътните строители адмирират нови условия и нови обществени поръчки:

"Очаквам начертаване на план за действие по заложените действия за пътна поддръжка и мерки, за да осигурим нормална поддръжка на пътищата", обясни Чайков.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!