София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Доц. Наталия Киселова: Около 9 април ще разберем дали ще ходим на нови избори

"По-вероятно партньорите да се разберат за ротацията"

1 месецПолитика 2 Антония Лазарова

Очаква се тази седмица Конституционният съд да допусне исканията по жалбите срещу конституционните промени и ще започне да тече едномесечния срок за представяне на становища на заинтересованите страни. След 9ти април, най-рано, може да се говори за насрочване на заседание по същество по жалбите на президента и на опозицията. Около 9-10 април ще стане ясно дали ще има нови избори.

Това заяви преподавателят по конституционно право доц. д-р Наталия Киселова и допълни, че според нея, няма конституционен казус около предстоящата ротация.

"Президентът и народните представители, които оспориха конституционните промени в частта служебни кабинети, извеждат като аргументи две групи. Една група аргументи са, че не е компетентно Народното събрание да прави промени относно служебното правителство. Вторият аргумент, народните представители е необходимо по-високо мнозинство за всяко едно от гласуванията", заяви Киселова.

Доц. Киселова обясни и какво може да се случи при евентуални бъдещи избори как ще се сформира служебен кабинет.

"Досега разбирането беше, че тези, които са в състав на служебно правителство не участват пряко в изборите и по тази причина, ако бъде избран председателят на Народното събрание за премиер той би трябвало да освободи поста на председател, трябва да прекъсне задълженията си като народен представител и Народното събрание трябва да избере друг председател", уточни още тя.

Според нея е по-вероятно партньорите да се разберат за ротацията и да не се стига до избори.

"Вероятността да се разберат е по-голяма, защото причините да бъде създадено това правителство по-скоро има външно политически привкус, с аргументацията да бъде спряна политическата криза, но начинът, по който още се разберат ще покаже колко е дълбока кризата дали сме започнали да излизаме от нея или дълбаем към още по-голямо политическо дъно".

Снимка: БГНЕС