София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

Граничните полицаи получават правомощията на катаджии

Те ще спират и ще глобяват нарушители в периметъра на пропускателните пунктове

11 дниОбщество 8 Васил Василев

Граничните полицаи да бъдат и пътни полицаи. Такава промяна в правилника за Правилника за устройството и дейността на МВР е пусната за обсъждане в правителствения Портал за обществени консултации, предаде "СЕГА". 

"По този начин ще се прекрати негативната практика, която отклонява граничните полицаи от пряката им служебна дейност по извършване на граничен контрол. Същевременно ще се избегне отклоняване на служители от “Пътна полиция“ от поставените им конкретни задачи, ще се ограничи генерирането на повече разходи за гориво, не на последно място по важност – ще се намали времето за изчакване на водачите при съставянето на актове за нарушение и фишове по закона", се посочва в мотивите към измененията в нормативния акт.
Ако те бъдат приети, граничните полицаи ще могат да спират автомобили и да глобяват нарушители в периметъра на пропускателните пунктове и граничните зони.  Освен мигранти, граничните полицаи да хващат и глобяват нередовни шофьори, предвижда проектът.
"Сега само пътните полицаи могат да пишат акт или фиш. Двойният контрол в граничните райони и КПП - така ще намалим нарушителите“, обясни вътрешният министър Калин Стоянов. "Само и единствено ако се плащат глобите, това е единият от начините да пречупим това чувство на безнаказаност, което от години царува по българските пътища“, допълва още той.

Сега пътните полицаи понякога пътуват с часове до мястото на инцидента. "Особено при опитите да бъдат транспортирани, да кажем, група мигранти от точка А до точка Б, доста често се установява, че водачите не притежават примерно свидетелство за управление на моторно превозно средство“, коментира пред bTV Радослав Кулеков, зам.-директор на ГД "Гранична полиция".