София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

Израелски рецидивист "скочи" да брани Нетаняху от военния министър

Той поиска оставката на Йоав Галант

15 дниПолитика 7 Васил Василев

Маскиран войник от запаса се появи във видеоклип, споделен в социалните медии, той изисква оставката на министъра на отбраната Йоав Галант и заплашва да се противопостави на заповедите, ако правителството не следва това, което той определя като „пълна победа“ над Хамас.

„Премиер Бенямин Нетаняху, видеото е за вас. Ние, войници от резерва, нямаме намерение да предаваме ключовете на палестински власти. Ние не възнамеряваме да дадем ключовете на Газа на която и да е организация - Хамас, Фатах или друга арабска организация. Войниците от резерва са зад вас и ние искаме да победим“, казва войникът в нещо, което изглежда като разрушена сграда в Газа.

Галант отправи публичен призив към Нетаняху по-рано този месец, че трябва да вземе „трудни решения“, за да постигне управление на Газа без Хамас, каквато и да е личната или политическата цена, тъй като войната е разрушителна и дългосрочната сигурност на Израел е заложена на карта. Галант предупреди в обръщението си, че няма да се съгласи на израелско гражданско или военно управление на Газа, а също че е в интерес на Израел управление в Газа на палестински организации, които не са част от Хамас, заедно с международни участници.

Нетаняху бързо отвърна, че „не е готов да премине от Хамастан към Фатахстан“, споменавайки доминираната от Фатах палестинска власт.

„Имаме възможност, която се предоставя веднъж в живота, имате 100 000 войници от резерва, които са готови да дадат живота си за народа на Израел. Загубихме всичко, загубихме семейния си живот, загубихме прехраната си и няма къде да отидем. Ще останем тук, до края. До победата”, заявява военнослужещият от резерва. „Йоав Галант, не можеш да спечелиш войната. Откажи се. Не можете да спечелите тази война. Не можете да ни командвате“, казва резервистът. Войникът се закле да не изпълнява заповедите на Галант и твърди, че войниците ще слушат само Нетаняху. Той заплашва, че 100 000 войници от запаса ще се разположат на границата и няма да мръднат оттам, като призовава гражданите на Израел да се присъединят към тях там, ако правителството се оттегли от целта за пълно премахване на Хамас. „Помислете много добре на кого ще оставите ключовете след това. Искаме победа. Нашите братя не умряха напразно, не бяха изнасилени напразно и не бяха заклани в леглата си напразно“, казва той по повод клането на Хамас от 7 октомври.