София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Комисията по отбрана одобри България да изпрати дефектни ракети на Украйна

„За“ гласуваха 11 депутати, а „против“ - четирима

11 сПолитика 424 Иванина Игнатова

Комисията по отбрана към Народното събрание подкрепи предложението България да изпрати на Украйна неизправни зенитно-управляеми ракети и боеприпаси за автоматично стрелково оръжие с отпаднала необходимост за нуждите на Министерство на вътрешните работи.

„За“ гласуваха 11 депутати, а „против“ - четирима.

Предложението България да даде дефектни ракети С-300 на Украйна дойде от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. Идеята за допълнителна военна помощ за Киев предизвика бурни реакции в парламента, беше свикано и извънредно заседание на Комисията по отбрана.

От "БСП за България" определиха министъра на отбраната Тодор Тагарев като опасен за националната сигурност и отново поискаха оставката му. "Възраждане" също не подкрепи предложението. От "Има такъв народ" обясниха, че подкрепят изпращането на боеприпаси, но не и на зенитно-управляеми ракети.

Преди началото на заседанието Тодор Тагарев обясни, че в предложението за предоставяне на допълнителна военна помощ на Украйна не става въпрос за зенитно-ракетни комплекси.

"България ще предостави на Украйна ракети, които не подлежат на ремонт", категоричен бе Тагарев.