София 8 °C София 8°C - облачно Велико Търново 6 °C Велико Търново 6°C - лека мъгла Пловдив 11 °C Пловдив 11°C - мараня Варна 9 °C Варна 9°C - облачно Бургас 10 °C Бургас 10°C - облачно

НАТО обеща по-силна подкрепа за Украйна

Президентът Путин се опитва да превърне зимата в оръжие, заяви Йенс Столтенберг

13 сВойна 279 Николай Парашкевов

Външните министри на страните от НАТО обещаха да засилят подкрепата за Украйна и да окажат помощ за възстановяване на енергийната ѝ инфраструктура.

В изявление след първия ден на срещата си в Букурещ дипломатите подчертават, че агресията на Русия лишава милиони украинци от основни човешки услуги.

Володимир Зеленски заяви в редовното си видеообръщение, че ситуацията на фронта остава тежка, а руските сили опитват настъпление в Донбас и към Харков.

Междувременно, заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев предупреди НАТО да не предоставя на Украйна ракетни комплекси „Пейтриът”.

„Русия използва брутални атаки с ракети и дронове, за да остави Украйна на студено и тъмно тази зима. Президентът Путин се опитва да превърне зимата в оръжие, да принуди украинците да измръзнат или да избягат”, посочи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

„Съюзниците от НАТО предоставят безпрецедентна подкрепа и поеха допълнителни ангажименти към цялостния пакет помощ на НАТО за Украйна. Това ще финансира спешна невоенна подкрепа, включително гориво и генератори, помагайки на Украйна да се справи с последиците от руските удари срещу нейната електропреносна мрежа”, добави той.