София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Очаква се повишение на нивото на някои реки в страната

Ще има повишения в средните и долните течения на основните реки на Дунавски басейн,

20 дниОбщество 11 Васил Василев

В резултат на оттичане и валежи ще има повишения в средните и долните течения на основните реки на Дунавски басейн, водосборите на Добруджанските реки, Черноморски басейн, Рило-родопските притоци на р. Марица, във водосбора на р. Арда, долните течения на основните реки на Западнобеломорски басейн. Това се посочва в публикувана днес на сайта на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) прогноза.

Речните нива в по-голяма част от басейните ще се понижават днес. На 19 и 20 април речните нива в по-голямата част от Дунавски басейн също ще се понижават. Утре ще се понижават и нивата в Черноморски басейн. В резултат на оттичане и валежи на 19 април ще има повишения в долните течения на основните реки на Дунавски басейн и във водосборите на р. Места и р. Доспат, а на 20 април, в резултат отново на дъждове, ще има повишения във водосборите на Добруджанските реки, южните черноморски реки,  родопските притоци на р. Марица, водосборите на р. Арда и р. Бяла и във водосборите на р. Места и р. Доспат. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание, информират от екоминистерството.

През нощта валежите в цялата страна временно ще спрат, на места и облачността ще се разкъса, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология по-рано днес. Северозападният вятър ще отслабне, но само в югозападните райони ще стихне. Минималните температури ще бъдат между 2° и 7°, в котловините на Югозападна България - до 0°, в София - около 1°. Утре облачността над страната ще е значителна, с по-съществени разкъсвания по поречието на р. Дунав.