София 13 °C София 13°C - разкъсана облачност Велико Търново 12 °C Велико Търново 12°C - предимно облачно Пловдив 18 °C Пловдив 18°C - предимно облачно Варна 11 °C Варна 11°C - облачно Бургас 13 °C Бургас 13°C - облачно

Стефан Манов: Това са най-тъмните избори в скорошната ни история, въпреки видеонаблюдението

Хартиената бюлетина не върна дори един глас в повече, заяви представителят на ОС към ЦИК

12 сИзбори 2023 865 Николай Парашкевов

Това са най-тъмните избори в скорошната ни история, въпреки осветлението от видеонаблюдението.

Това заяви пред БНР Стефан Манов, член на Обществения съвет към ЦИК

„От Обществения съвет предупреждавахме за готвената хроника на една предизвестена  смърт на изборните процеси в България. Днес няма човек, който да каже точно колко човека на гласували на 02.04. Ако съберете бюлетините с хартиено гласуване и тези с машинно, няма да получите сумата, посочена от ЦИК за общ брой на действителните бюлетини. Има 1000 бюлетини разлика“

Той призова всички политически партии, които са в Народното събрание, да сезират съвместно Конституционния съд, за да бъдат поправени неточностите.

„Може да става въпрос общо за 2000 гласа, които не променят крайния резултат.  Няма да има промяна в мандатите, но това  е уважение към избирателя“.

Връщането на хартиената бюлетина не върна дори един глас в повече на тези избори, отбеляза той.

„Избирателната активност не се повиши“, отчете Манов.

Той посочи, че благодарение на видеонаблюдението сме станали свидетели на комични ситуации.

Като една от най-негативните последици на случващото се представителят на Обществения съвет към ЦИК определи подронването на изборния процес и нежеланието да се гласува.