София 23 °C София 23°C - ясно небе Велико Търново 26 °C Велико Търново 26°C - облачно Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - разкъсана облачност Варна 28 °C Варна 28°C - предимно облачно Бургас 29 °C Бургас 29°C - предимно облачно

Василев за дипломатите: Странно е, че това решение дойде в първия ден на служебния кабинет

Руската федерация обяви 14 български дипломати и техните сътрудници за персона нон грата
13 сПолитика 950 Николай Парашкевов

Дипломатическата война между България и Русия e в нова фаза от вчера.

Руската федерация обяви 14 български дипломати и техните сътрудници за персона нон грата.

“Странно е, че това решение на Руската Федерация дойде в първия ден на новия служебен кабинет, който е приятелски настроен към Русия”, каза бившия посланик на България в Русия и политически и енергиен експерт - Илиян Василев пред NOVA.

“Доколкото разбирам от посланик Митрофанова, те искат да приключат с тази история и да започнат “на чисто”, допълни той. 

"Чрез тези свои действия Руската Федерация показва имперското си поведение", смята още Василев.

Българските дипломати имат 120 часа, за да се върнат обратно в България.

“Това е относително прилично време”, смята бившият посланик.

По думите му първите пострадали ще са руските туристи, които няма да имат възможност да получат визи, за да пътуват към България.

В свое интервю посланик Елеонора Митрофанова каза, че се надява бъдещото правителство да е по-прагматично и че на страната ни ще се наложи да взима по-прагматични решения относно икономиката.

“Тя надценява значението на думите и нещата, които може да свърши тук. Очевдино посланието ѝ е да реактивираме договора с “Газпром”, каза Василев.

Според него, докато Русия е във война доставките на газ не могат да бъдат сигурни, дори и да се възстановят договорните отношения между двете страни.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!