София 23 °C София 23°C - предимно ясно Велико Търново 22 °C Велико Търново 22°C - облачно Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно облачно Варна 27 °C Варна 27°C - разкъсана облачност Бургас 27 °C Бургас 27°C - разкъсана облачност

Василев за назначаването на Спецов в НАП: Върнахме екипа, доказал, че може да събира данъци

"Назначаваме екипа, който успя 2021 г. да събере 7.9 млрд. лв. повече, отколкото беше заложен в заварения бюджет"


Върнахме екипа, който е доказал, че може да събира данъци и акцизи.

С тези думи министърът на финансите Асен Василев обоснова връщането на Румен Спецов като изпълнителен директор на Националната агенция за приходите.

"Всеки ден се получават сводките колко е събрано спрямо миналата година. И при 18% инфлация, плюс ръст на БВП, събираемостта на ДДС нагоре е с по-малко от 6%. Обсъдих тази смяна с премиера и Министерски съвет, както е по закон. Назначаваме екипа, който успя 2021 година да събере 7.9 милиарда лева повече, отколкото беше заложен в заварения бюджет. Миналата година видяхте, че се справиха с повишена събираемост. Въпреки увеличението на разходите и на приходите в Народно събрание над прогнозите, успяха тези приходи да бъдат събрани в хазната и дефицитът да бъде 3% на начислена основа, 0.8% на касова основа", посочи Василев.

"Тази година виждаме изоставане в събираемостта, значително. При агенция “Митници” знаете, че тази година, въпреки инфлацията и ръста на БВП, беше подадено, че събират с 1,5 млрд. лева по-малко, отколкото са събрани миналата година. Затова върнахме екипа, който е доказал, че може да събира данъци и акцизи", подчерта Асен Василев.