София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

Явор Гечев: Пускаме за обществено обсъждане системата за проследимост на храните

"Беше време по-видимо да се правят проверки, особено от КЗК", заяви земеделският министър

1 годинаОбщество 2 Рая Златинова

"Беше време по-видимо да се правят проверки, особено от КЗК, защото витаят съмнение не само при мене, а и в обществото", заяви министърът на земеделието Явор Гечев в ефира на Нова.

Според думите му става ясно, че цената на краставиците от вчера е паднала. 

"Днес пускаме на публично обсъждане наредбата, която има проследимост по цялата верига за качеството, количествата и за цените. Това значи всяка продукция, която влезне в държавата, всеки, който пуска някаква стока на пазара трябва да декларира, че я пуска и всеки следващ трябва да декларира в този софтуер проследимостта, количествата и дадената цена до крайния потребител, докато влезне в магазинната мрежа", обясни Гечев.

"Предстои и нова наредба, която ще покаже конкретика по отношение на нелоялните търговски практики. Когато разликата на цените при производителя и при продавача е повече от 25% брутна цена или 10% нетна цена, те ще трябва да известяват преди това КЗП и КЗК за този по-голям марж"

"Ако доставната цена на краставиците е 3,20 лв. и брутната печалба начислена с всички разходи вътре, ако е повече от 20-25 % бруто значи представлява риск по отношение на някакъв тип практики, които водят до повишаване на цените. В такъв случай ще трябва предварително да се предоставят договори и ценообразуване на КЗК и КЗП"