София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

17 плажа по българското Черноморие с безплатни чадъри и шезлонги

Минимум с 50% по-ниски ще са цените на чадърите и шезлонгите

17 плажа по българското Черноморие с безплатни чадъри и шезлонги

Минимум с 50% по-ниски ще са цените на чадърите и шезлонгите

2 сОбщество 1031 Диана Йоцова


17 плажни ивици по българското Черноморие ще бъдат с безплатни чадъри и шезлонги, като повечето от тях са по Южното Черноморие. Това каза в курортния комплекс „Слънчев бряг“ министърът на туризма Николина Ангелкова.

Минимум с 50% по-ниски ще са цените на чадърите и шезлонгите  на всички плажни ивици този сезон, а пътуванията с цел туризъм се очаква да започна от 15 юни, заяви тя. 

132 са плажните ивици, отдадени под наем или на концесия по българското Черноморие. Според приетия наскоро Закон за мерките след извънредното положение цените на плажните принадлежности този сезон ще бъдат между 1 и5  лева за чадър и шезлонг, а на 17 плажа ще са безплатни, каза министър Ангелкова:

"Нулевите цени са на "Каваци - юг", "Каваци - север", "Елените", "ММЦ - Приморско", "Царево - централен", "Ахелой", "Обзор - юг". Подготвили сме информация за областите Добрич, Варна и Бургас какви са цените. За "Златни пясъци" ще бъде на два лева, което е едно от най-сериозните намаления за национален курорт. В "Слънчев бряг" цените навсякъде ще са 4 лв., "Албена" - 1 лв., Равда по 2 лв, Балчик - 1,50 лв., в Созопол са между 3,50 и 4 лв."

Според направените намаления от концесионерите и наемателите на плажове реципрочно ще им бъдат намалени държавните такси.

Тези, които вече са внесли дължимите суми, те ще платят по-ниски държавни такси следващата година,каза още министър Ангелкова.