София 23 °C София 23°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - умерен дъжд Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно ясно Варна 24 °C Варна 24°C - разкъсана облачност Бургас 22 °C Бургас 22°C - предимно облачно

170 години от рождението на патриарха на българската литература - Иван Вазов

В цялата страна ще почетат паметта му
19 мКултура 897

Честваме 170 години от рождението на патриарха на българската литература - Иван Вазов. Творчеството на Вазов е отражение на две исторически епохи – Възраждането и следосвобожденска България. Иван Вазов е академик на Българската академия на науките и министър на народното просвещение от 7 септември 1897 г. до 30 януари 1899 г. от Народната партия.

Иван Минчов Вазов е роден на 9 юли (27 юни стар стил) 1850 г. в Сопот. Произхожда от семейство на средно заможен търговец, в което на почит са строгият ред и патриархалността, уважение към религиозните и битовите традиции, отзивчивостта към възрожденските просветителски и патриотични настроения. Брат е на военните дейци Георги Вазов и Владимир Вазов, на общественика и политик Борис Вазов, а също на доктор Кирил (Кирко) Вазов.

През 1870 г. Вазов отпечатва първото си стихотворение – „Борба“. През 1872 г. издава стихотворението „Борът“, което е първото му публично коментирано стихотворение. До 1875 – 1876 г. Вазов пише и любовни стихотворения. През 1876 г. отпечатва първата си стихосбирка – „Пряпорец и Гусла“, но не подписва книгата с истинското си име, а с псевдонима Пейчин. Това става в Букурещ. В нея той включва „Панагюрските въстаници“, по-известно като „Боят настана“. През 1877 г. излиза втората стихосбирка на Вазов – „Тъгите на България“, която вече е подписана от Вазов. Третата стихосбирка на Вазов излиза от печат година по-късно – през 1878 г. и носи заглавието „Избавление“. През 1881 г. Вазов издава стихосбирката „Гусла“.

Името на Иван Вазов носи Народният театър от 1976 г. Тази година театърът стартира поредица "Препрочитаме Вазов", в която известни и неизвестни лица четат стихотворенията на поета.

В цялата страна ще почетат паметта му:

От 10.30 часа пред сградата на Народния театър „Иван Вазов” в София ще бъде открита изложба по случай честванията на Иван Вазов. 

От 11.00 часа в Централно фоайе на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в София ще бъде открита изложбата "Певец на две епохи“. От 20.00 часа, пред сградата на Националната библиотека ще се проведе видео мапинг шоу "Вазов – живот чрез творчество“, видео мапинг шоу и ще бъде представена изложбата „Зад кулисите на „Под игото“.

От 15.00 часа в Централното фоайе на Българска академия на науките официално ще бъде открита изложбата „170 години от рождението на Иван Вазов“, организирана от Централна библиотека.

От 18.00 часа на Голяма сцена в Народния театър в София ще се проведе тържествена церемония, на която ще станат известни имената на номинираните и носителят на новоучредената награда за духовен принос на името на Иван Вазов.

В Пловдив От 10.30 ч. от НБ „Иван Вазов“ ще тръгне шествие . По повод 170-тата годишнина на Иван Вазов. От 11.00 часа ще се положат цветя на паметника на Иван Вазов в Дондуковата градина.  

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!