София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 12 °C
Варна 15 °C
Бургас 16 °C
Начало Новини Предавания На живо

200-годишен музей в Рио изгоря

Унищожени са над 20 милиона артикула

200-годишен музей в Рио изгоря

Унищожени са над 20 милиона артикула

2 годиниИнциденти 1 Боряна Райчева


Изгоря 200-годишният национален музей в Рио де Жанейро, Бразилия. Пожарът, който избухна на 2 септември,  вероятно е унищожил колекцията от повече на 20 милиона артикула, вариращи от археологически находки до исторически паметници, съобщи Ройтерс.

Унищожаването на сградата, която е била и имераторски дворец,  е "неизмерима загуба за Бразилия", заяви президентът на Бразилия Мишел Темер.  "Двеста години работа, научни изследвания и знания са загубени“, посочва той.

За щастие жертви няма, тъй като огънят е пламнал след часовете за посещение в музея.

Тепърва ще се изяснява размерът на щетите. Причината за пожара също е неизвестна.

Музеят, който е обвързан с федералния университет в Рио де Жанейро и образователното министерство, е основан през 1818 година. В него се помещават няколко забележителни колекции, включително египетски артефакти и най-старата човешка вкаменелост в Бразилия.

Музеят е имал нужда от реставрация от години, но е пренебрегван при многобройните правителства, каза заместник-директорът на институцията пред  Globo TV в неделя вечер.

Голям пожар в неделя е засегнал и известната сграда в стил Арт Деко Литълуудс в Ливърпул. Когато пожарникарите са пристигнали на място, пламъците вече са били обхванали покрива на пететажната сграда. Час и половина по-късно огънят е обхванал повече от 40% от сградата. Няма данни за пострадали.