София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

24-ЧАСОВАТА СМЯНА Е НЕДОПУСТИМА

ЩЕ БЪДЕ ИЗДАДЕН АКТ НА БОЛНИЦАТА, КЪДЕТО ПОСТРАДА БЕБЕ
6 годиниЗдраве 29 Боряна Райчева

Първо, искам да кажа, че никога не съм си представял, че ще говоря за подобен проблем. Няма нищо човешко в тази постъпка. Това колко време си работил или колко пари взимаш не е фактор за жестоко отношение към едно дете. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков в студиото на предаването „Здравей, България“ по Нова тв в коментара си по случая с пребитото 4-дневно бебе от акушерка.
Има жалба от друго лечебно заведение за нерегламентиран транспорт от страна на болницата с пребитото бебе към това лечебно заведение. Тук става дума за пациент с мозъчна травма. Ако болницата прецени, че не може да се справи с даден случай, може да премести пациента. Това е напълно нормално. Това е трябвало да се случи и тук.
Друга жалба е подадена за недобра медицинска практика в няколко отделения на територията на тази болница, подчерта той.
24-часова работа е недопустима, не само в здравеопазването, а навсякъде. Графиците за смените се изработват от старшата сестра и минават през инспекцията за труда, каза още той.
Ние в момента се опитваме да приемем като закон за закриване на дадено болнично заведение при наличие на две негативни оценки.
Не познавам собственика на болницата в момента. Мой колега беше на този пост при откриването на болничното заведение.
Тук не става въпрос за неспазване на медицинските практики или за лоши такива. Тук става дума за престъпление, категоричен беше Шарков.
Мисля, че Следствието и Прокуратурата трябва да изискат всички видео записи, за да установят дали тази практика е системна. Това, което мога аз да кажа, че ситуацията е недопустима.
Би трябвало един и същи човек да не може да работи на два договора при един работодател.
Заплащането на акушерките у нас не е достатъчно.
Лично аз нямам впечатление тази болница да е толерирана от бюджета или да получава повече средства от държавата.
Само следствието може да отговори на въпроса защо разглеждането на записа е отнело 4 дни на органите на реда. Мисля, че не е допустимо при преместване на едно дете в друга болница да остане без ясна причина. Има записи, които трябва да се гледат.
Акт на болницата ще бъде издаден. Надявам се, всички които имат своите мерки да наложат наказание.

 

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!