София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

29-и юни - ден на безопасността по пътищата

Отбелязват го с международна кръгла маса в София

12:04 ч. 29.06.2019 г.Общество 21

29-ти юни е Ден на безопасността на движението по пътищата. Правителството го обяви със специално решение.
Кабинетът прие решение с цел да се създаде възможност за ежегодно отчитане на постигнатите резултати, споделяне на опита на различните ведомства и организации в сферата, както и за вземане на нови решения за предприемане на превантивни мерки за безопасност на транспортните системи.

Отново с решение на правителството 2019 г. беше определена за година на активна работа по опазване живота и здравето на участниците в движението под мотото "Пази семейството си на пътя".

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, заедно с министъра на вътрешните работи Младен Маринов, председателя на Държавна агенция “Безопасност на движението по пътищата“ Малина Крумова, заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ангел Попов и генералния секретар на Конфедерацията на пътните администрации в Европа Стив Филипс ще открият международна кръгла маса „Ефективни модели и инструменти за повишаване на безопасността на транспортната система“.

Събитието се организира от държавната агенция в Деня на безопасността на движение по пътищата – 29 юни и започна в 10:00 часа, в зала „Средец“ на „София Хотел Балкан“, съобщиха от пресцентъра на регионалното министерство.

За участие във форума в страната ни пристигат експерти от водещи международни организации в областта на пътната безопасност, сред които на Конфедерация на пътните администрации в Европа, Европейския съвет за безопасност на транспорта, Белгийския съвет за пътна безопасност и др.

По време на събитието ще бъде обсъдена практиката на европейските пътни администрации за прилагане на инструменти за превенция и повишаване на безопасността на инфраструктурата; механизмите за подобряване на взаимодействието на човека с инфраструктурата; българският и чуждият опит при провеждането на инспекции по пътна безопасност. Ще бъдат представени и новите изисквания на Директива 2008/96 за повишаване на пътната безопасност, както и иновативни начини за финансиране на пътната инфраструктура.

Припомняме, че правителството прие решение, с което 29 юни се обявява за Ден на безопасността на движението по пътищата. Този акт е насочен към популяризирането на темата чрез провеждане на различни мероприятия, информационни и образователни кампании.