София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Бабинден е!

Днес се отбелязва и Денят на родилната помощ

6 годиниКултура 2 Боряна Райчева

Днес празнуваме Бабинден. Това е третият пореден празник след Йордановден и Ивановден, свързан с водата. На Бабинден се поливат благословените ръце на бабувалите жени, в които за първи път проплакват новородените. Денят се чества и като празник на  акушерството и родилната помощ.

Някога бабата акушерка ставала рано и посещавала къщите, където е изродила дете. Носела бяла и червена вълна, лепяла я с мед като коса на момиченцата и като мустаци и като брада на момченцата - благославяла ги да остареят и побелеят, хвърляла жито, давала им да близнат медец и изричала:

"Да се червите като таз вълна,

да се гоите като просото,

да се роите като кошера."

Традицията повелява, рано сутрин в менче да се налее вода и в нея да се постави китка здравец.  После задължително бабите и по-възрастните жени се събират в дома на последното новородено бебе, където пеят песни и го наричат за здраве и щастие. На "бабата", която го е изродила, се полива с менчето да си измие ръцете и се дарява с хавлиена кърпа.

Обичаят да се почитат "бабите", които в миналото са помагали за появата на новия живот, продължава да се извършва и днес, въпреки, че жените вече раждат в модерни болници с помощта на акушерки.