София -2 °C
Велико Търново -2 °C
Пловдив 2 °C
Варна 4 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

34 години от трагедията в Чернобил

На този ден през 1986 г. в четвъртия енергиен блок на атомната електроцентрала избухва
24 дниИстория 724 Боряна Райчева

Навършват се 34 години от аварията в атомната електроцентрала Чернобил. На този ден през 1986 г. в четвъртия енергиен блок на атомната електроцентрала избухва мощна експлозия, в резултат на което настъпва мощно радиоактивно изхвърляне.
Почти 200 тона радиоактивни вещества попадат в атмосферата. Около 160 хиляди квадратни километра е засегнатият район, сочат официалните доклади. Зоните заразени от ядреното гориво са разделени на четири: забранена зона, зона на преселване, зона на пребиваване с право на преселване и зона на пребиваване с преференциален социално-икономически статус. През 1986 и 1987 година е извършена задължителна евакуация на населението от градовете Припят и Чернобил. В резултат на аварията в Чернобил пострадват повече от 2 млн. души, десетки са починали от високи дози радиация. В действителност няма как да се оцени щетата, тъй като няма информация за последиците за последващите поколения.
Непосредствено след инцидента около 600 души от служителите на гарата и пожарникарите са били изложени на остро радиационно облъчване.
От тях 237 са били поставени на първична диагноза на остра лъчева болест, по-късно тази диагноза е потвърдена при 134 души. Трима са загинали по време на експлозията на четвъртия блок.
В България населението е от сериозно пострадалите от радиацията, тъй като властите от тогавашния режим не информират своевременно за възникналия проблем и не са предприети необходимите мерки.