София 19 °C София 19°C - предимно облачно Велико Търново 22 °C Велико Търново 22°C - облачно Пловдив 21 °C Пловдив 21°C - разкъсана облачност Варна 18 °C Варна 18°C - предимно облачно Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно облачно

34 години от трагедията в Чернобил

На този ден през 1986 г. в четвъртия енергиен блок на атомната електроцентрала избухва
1 годинаИстория 58 Боряна Райчева

Навършват се 34 години от аварията в атомната електроцентрала Чернобил. На този ден през 1986 г. в четвъртия енергиен блок на атомната електроцентрала избухва мощна експлозия, в резултат на което настъпва мощно радиоактивно изхвърляне.
Почти 200 тона радиоактивни вещества попадат в атмосферата. Около 160 хиляди квадратни километра е засегнатият район, сочат официалните доклади. Зоните заразени от ядреното гориво са разделени на четири: забранена зона, зона на преселване, зона на пребиваване с право на преселване и зона на пребиваване с преференциален социално-икономически статус. През 1986 и 1987 година е извършена задължителна евакуация на населението от градовете Припят и Чернобил. В резултат на аварията в Чернобил пострадват повече от 2 млн. души, десетки са починали от високи дози радиация. В действителност няма как да се оцени щетата, тъй като няма информация за последиците за последващите поколения.
Непосредствено след инцидента около 600 души от служителите на гарата и пожарникарите са били изложени на остро радиационно облъчване.
От тях 237 са били поставени на първична диагноза на остра лъчева болест, по-късно тази диагноза е потвърдена при 134 души. Трима са загинали по време на експлозията на четвъртия блок.
В България населението е от сериозно пострадалите от радиацията, тъй като властите от тогавашния режим не информират своевременно за възникналия проблем и не са предприети необходимите мерки. 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!