София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Адв. Хаджигенов: Казусът с журналиста Сет Хетена говори, че у нас е застрашена свободата на словото

Красимир Иванджийски е подал жалба до Върховната касационна прокуратура срещу Хетена

08:19 ч. 16.01.2020 г.Правосъдие 548

С това, което се случва с американският журналист Сет Хетена, можем да видим, че у нас е застрашена свободата на словото. Било то олигарси завеждат дела за огромни суми срещу български медии, било то прокуратурата влиза с подковани ботуши в някоя телевизия – като ТВ7, било то затварят някоя медия – като BIT. Точно по тази схема работят и затварят устите на този и на онзи. Това каза адв. Николай Хаджигенов в студиото на „Честно казано с Люба Кулезич“. Той коментира случая, в която за първи път е подаден сигнал към Върховната касационна прокуратура срещу американския журналист, а това е Сет Хетена заради негова публикация.

Автор на обвинението срещу Хетена е българинът Красимир Иванджийски, собственик на сайта „Строго секретно“.

Красимир Иванджийски обжалва твърдения в материал на Хетена, който е публикуван в  списание „Ню Репаблик“, за американец,  който управлява сайт, наречен whatdoesitmean.com. Този сайт публикува информация, за която се твърди, че са секретни доклади от Русия. Материалите са подписани с фалшивото име Сорча Фаал.

Американският журналист е открил негови публикации в българския уебсайт „Строго секретно“. Сайтът се управлява от българина Красимир Иванджийски. Според Сет Хетена Иванджийски не е добре познат САЩ, но неговият син Даниел е известен.

Даниел Иванджийски е един от хората зад сайта „Zero Hedge“, който публикува комбинация от американски и световни новини, отразяване на финансовите пазари и проруски коментари. Той е много популярен сред десните и се подкрепя от хора като Найджъл Фарадж и синът на президента Тръмп, Дон Младши и др.

Установено е, че сайтът „Zero Hedge“ е регистриран в София и е собственост на компания, наречена „АБЦ Медиа“ ЕООД (ABC Media Ltd.), която е българска компания, собственост на Красимир Иванджийски.