София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Адвокатът на Петя Банкова: Моментът беше по-скоро политически избран, отколкото фактически предизвикан

Според адвокат Рангелов доказателствата "не са особено убедителни"

25 дниПравосъдие 19 Иванина Игнатова

Ако Паскал наистина се преценява като много тежък, сериозен, дългогодишен контрабандист или организатор на контрабандни канали и експлоатира контрабандни канали - трябваше да го установят къде се намира и тогава да пристъпят към реализация. Или да настъпи конкретен криминогенен факт, който да предизвика на момента да бъдат извършени всичките тези действия. Затова на мен ми изглежда, че моментът на тази реализация е по-скоро политически избран, отколкото фактически предизвикан от настъпили събития. Това обясни пред Сашо Диков в ефира на "Евроком" адвокатът на Петя Банкова - Людмил Рангелов.

Обвиненията срещу Петя Банкова са за участие в ОПГ, която е създадена с користна цел да върши престъпления. И още едно обвинение се повдигна в последния момент и то е по служба за това, че според разследващите по указания на Стефан Димитров - другият обвиняем (синът на Марин Димитров), тя е сменила началника на митническия пункт Лесово. В организираната престъпна група са баща и син Димитрови, тя и Никола Николов - Паскал.

"Доказателствата на прокуратурата не са особено убедителни. На практика най-лесното обвинение е това за ОПГ. Десетки пъти са повдигани такива обвинения и също така десетки пъти в крайна сметка се оказва, че такава група не съществува. Няма сериозни доказателства и предполагам, че прокуратурата го осъзнава. Това е изцяло тема на КПКОНПИ по разработка и действие. Един от мотивите е обстоятелството за този Паскал.", разясни адвокат Рангелов.

Относно твърденията на Банкова, че не познава Димитрови, а впоследствие се оказва, че се познават, адвокатът й каза: 

Тя дава едно донякъде приемливо обяснение - тя е преживявала стрес в този момент. Освен това е била запитана за познанство с поредица от лица. Когато те извадят от комфорта на един високопоставен кабинет и те подложат на разпит, нормално да не съобразиш тези познанства.