София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Анкара иска доживотен затвор за осем обвиняеми за убийството на руския посланик Карлов

Съдията насрочи следващото заседание на 31 март

Анкара иска доживотен затвор за осем обвиняеми за убийството на руския посланик Карлов

Съдията насрочи следващото заседание на 31 март

3 месецаПравосъдие 285 Боряна Райчева


Прокуратурата на Анкара изисква съд за осем обвиняеми за убийството на руския посланик в Турция Андрей Карлов, предаде кореспондент на ТАСС от съдебната зала в четвъртък.
Прокурорът поиска петима от обвиняемите да бъдат осъдени на две доживотни присъди и още трима на по една доживотна присъда. 
Освен това прокуратурата изисква присъда на петима други обвиняеми на 15 години затвор за участие в терористична организация.
След като прочете присъдата прокурорът поиска и останалите подсъдими да бъдат осъдени на различни затворнически срокове. В същото време петимата обвиняеми по делото за убийството на дипломата поискаха да бъдат оправдани. Съдията насрочи следващото заседание на 31 март и се очаква защитата да говори.
Първото изслушване за убийството на Карлов се проведе в Анкара на 8 януари 2018 г. През ноември 2018 г. прокуратурата изпрати обвинителен акт до съда. По това дело има 28 заподозрени, сред които лидерът на терористичната група FETO Фетхула Гюлен. Бившият държавен служител Шахин Согут, от своя страна, според разследващите, лично е разпоредил на директния изпълнител да убие руския дипломат.