София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Аномално висока смъртност на делфини в САЩ

За пет месеца са открити 280 делфина

Аномално висока смъртност на делфини в САЩ

За пет месеца са открити 280 делфина

11 месецаПолитика 7 Боряна Райчева


През последните няколко месеца специалистите на Националната администрация по океаните и атмосферата на САЩ са регистрирали аномално висока смъртност на делфините в района на Персийския залив. Това бе обявено в неделя от NBC.

Учените твърдят, че от 1 февруари до средата на юни в щата Флорида, Алабама, Мисисипи и Луизиана най-малко 279 делфини са открити на брега. Представители на ръководството подчертават, че тези цифри са около три пъти по-високи от средните за определения период от време.

Веднъж попаднали на брега, живите делфини вече не могат да се върнат в океана без помощ и умират в рамките на няколко часа. Обикновено на земята се попадат стари, болни или ранени делфини.

Изследователите се опитват да установят причините за случващото се. Според тях една от причините може да бъде нефтен разлив в Мексиканския залив след експлозията на платформата Deepwater Horizon през април 2010 г.

Според експерти, тази екологична катастрофа, в резултат на която милиони барели петрол попаднаха във водата, все още има опустошително въздействие върху животинския свят.

Преди това екологичните организации заявиха, че делфините, които живеят в замърсени с нефт заливи, страдат от многобройни заболявания на черния дроб и белите дробове, се характеризират с летаргия и относително ниско телесно тегло.

Изследователите също обмислят версията, според която причината за смъртта на делфините може да бъде навлизането на необичайно големи количества прясна вода в Мексиканския залив тази пролет поради наводнения. При някои делфини, открити мъртви на брега, е установено увреждане на кожните покрития на тялото, което може да се появи под въздействието на прясна вода.