София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

Арх. Б. Игнатов вещае референдум за Паметника на съветската армия

Кандидатът на "Демократична България" няма да допусне небостъргачи в центъра

Арх. Б. Игнатов вещае референдум за Паметника на съветската армия

Кандидатът на "Демократична България" няма да допусне небостъргачи в центъра

9 месецаОбщество 20 Боряна Райчева


Съдбата на спорния Паметник на Съветската армия да се реши на референдум сред столичани. Това обещава, ако бъде избран за кмет на София, кандидатът на "Демократична България" арх. Борислав Игнатов.

"Това, което направих аз с тези предложения, всъщност е архитектурна сатира ", каза арх. Игнатов. 

Според него сърцето и духът на столицата е пететажна София, която е в централна градска част.

“Tова е истинският характер на града и смятам, че той трябва да бъде запазен с всички средства", коментира Борислав Игнатов. 

Според него небостъргачи е добре да се строят на бул."Цариградско шосе" или при автомагистрала "Люлин" и други места по периферията.

Базирайки се на опита си в работата по големи проекти в Бостън, Ню Йорк, Пекин и Москва, арх. Игнатов коментира, че "строителството е един от основните фактори за замърсяването в света, дори по-голям от транспорта". 

„Със сигурност смятам, че небостъргач в историческата част на София не трябва да има. Не трябва да се разполагат и във визуалните коридори към важни забележителности или към планината", смята Игнатов.   

Срещу застрояване в междублоковите пространства Игнатов предлага "Столичната община да откупи тези имоти, да ги отчужди на приемлива цена и да ги превърне в зелени площи".

Според него на Центъра не трябва и да се паркира. Затова обещава пълна ревизия на Центъра за градска мобилност.

"Средствата, които трябваше да идват от синята зона, за да се сторят паркинги, не ми е ясно къде са в момента. Ясно е обаче, че не се правят паркинги", каза още Игнатов.

"Ремонтът на "Графа" е демонстрация какво не трябва да се прави с един град. „Става дума и за опасна среда и кървави инциденти. Такъв ремонт заслужава народно въстание", каза той. Според Борислав Игнатов именно този ремонт е бил "капката, която преля чашата", за да реши да се кандидатира за кмет.