София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

Артисти пиха по една студена вода

Свободни артисти на протест заради неполучени стипендии

Артисти пиха по една студена вода

Свободни артисти на протест заради неполучени стипендии

48 сКултура 1502 Боян Марков


Свободни артисти излязоха на протест пред Министерство на културата. Причината е, че не са получили творчески стипендии за период от три месеца поради епидемията от коронавирус. Сумата на премиите е в размер на 710 лева на месец. 

Протестиращите бяха поканени от зам. - министъра на културата Амелия Гешева, където да бъдат обсъдени техните искания. На срещата присъстваха още експерти от Министрество на културата, както и представители на национален фонд "Култура". 

Независимият режисьор Петьо Гюдюлев заяви, че ако исканията им не бъдат чути, той ще обяви гладна стачка и ще пие само вода. Творецът има готовност да излъчва стачката си онлайн. 

"Недоволен съм, защото вече нямам отговор от един месец от Национален фонд "Култура". Аз съм между чука и наковалнята и не знам дали съм одобрен или не на първа сесия. Отговарям на критериите им, но ме няма в нито един от двата списъка.", завърши той.

Рок изпълнителката Милена Славова също беше част от протеста. Тя заяви, че вече има хора на изкуството, които са изключен ток и спряна вода.