София 23 °C София 23°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - умерен дъжд Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно ясно Варна 24 °C Варна 24°C - разкъсана облачност Бургас 22 °C Бургас 22°C - предимно облачно

Атанас Пеканов: Няма да се стигне до забавяне на влизането ни в еврозоната

По думите му е важно обвързването на парите с реформите в ЕС
45 сПолитика 287

Най-голямата чест е да служиш на родината. Приех поканата да стана вицепремиер, защото съм работил на академично ниво и се занимавам точно с тези теми  евентуален фискален съюз, евро и т.н. Важно е младите хора да бъдат представени, затова реших  да стана част от служебния кабинет. Това заяви служебният вицепремиер по управлението на европейски средства Атанас Пеканов.

В стратегическия съвет той информира президента по теми като еврозоната. Винаги е труден преходът между академичната сфера и политиката според Пеканов.

„Бях негативно изненадан, че планът не е готов. Има доста коментари, по които работим. Планът е под формата на чернова. Има критики по въпроси като енергетиката – че нямаме амбиция към извършването на зеления преход, в социалната сфера, както и в няколко по-малки сфери“, каза вицепремиерът.

По думите му е важно обвързването на парите с реформите в ЕС: „Някои икономисти смятат, че ЕС не трябва да дава пари за реформи, а те да се случват така или иначе. В плана е заложено точно това. Важно е да изпълним критериите, които сме заложили сега. В него има 12 компонентна. Заложени са реформи във висшето образование. Общо има 36 реформи“.

Като лични приоритети, които трябва да се засилят в плана, той посочи науката и образованието. Трябва да се гарантира, че преходът към цифровизация ще достигне до българските ученици. Като друг свой приоритет посочи икономиката.

„Ние се надяваме в рамките на нашия мандат да бъде подаден планът. Доста сложно решение. В момента, в който го подадем, има възможност да получим 13% от 12,6 млрд.“, каза Пеканов.

Той коментира, че планът адресира дългосрочните последици от пандемията и не може да бъде таргетиран конкретен засегнат сектор като туристическия.

„Еврозоната е важна. Все още не сме достигнали до приемане на еврото, но следващата стъпка е да влезем в еврозоната. Това е нормална стъпка и трябва да се случи в следващите години“, категоричен беше вицепремиерът.

Според него сега сме в нова фаза от пандемията и трябва да се предприемат нови мерки за стимулиране на икономиката: „Важно е да се помогне на засегнатите бизнеси, а на другите не. Средствата трябва да достигнат до онези фирми, които до вчера са работили добре, но днес не могат заради кризата“.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!