София 10 °C София 10°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - разкъсана облачност Пловдив 12 °C Пловдив 12°C - разкъсана облачност Варна 12 °C Варна 12°C - предимно ясно Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Австралия назад с 3 милиона ваксини АстраЗенека

,,Трент Туоми'' обвини бавното пускане на пазара в липса на координация между австралийското национално правителство
13 мЗдраве 230 Мария Иванова

Във вторник Австралия заяви, че все още не е получила онези 3 милиона дози на АстраЗенека, които бяха обещани по-рано. На фона на ограничаването на износа, ЕС остави голяма дупка в ранния си национален стремеж за инокулация. 

Властите се ангажираха да прилагат най-малко 4 милиона първи дози от ваксината до края на март, но можеха да ваксинират само 670 000, след като Европейският съюз блокира износа на ваксини АстраЗенека за Австралия вследствие на невъзможността на производителя на лекарства да изпълни обещанието си за доставка, научиха от Ройтерс. 

,,Понастоящем трябваше да получим над 3 милиона дози от тази ваксина от чужбина, които не са пристигнали в Австралия поради проблеми с пратките, които сме свикнали да виждаме и в други части на света.'', каза медицинският служител Майкъл Кид пред Sky News. 

Припомняме, че Австралия започна ваксинации много по-късно от някои други страни поради нисък брой случаи на заболели. 

По-голяма част от близо 26-милионното население на Австралия ще получи ваксината АстраЗенека, като 50 милиона дози ще бъдат произведени на местно ниво от края на март. 
Досега готовите дози са само около 2,5 милиона, като хиляди от тях са разпределени в местата за ваксинация. 

Австралийската гилдия на аптеките заяви във вторник, че бавните одобрения за вътрешни ваксини и проблемите ще се протакват до юни месец. 

Аптечният гигант Трент Туоми обвини бавното пускане на пазара в липса на координация между австралийското национално правителство.

Националните власти обаче заявиха, че ваксинационните центрове ще бъдат удвоени до края на седмицата, тъй като те се стремят да увеличат програмата за ваксинация, която има за цел да осигури поне една доза на всеки човек до края на октомври. 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!