София 32 °C София 32°C - ясно небе Велико Търново 33 °C Велико Търново 33°C - предимно ясно Пловдив 36 °C Пловдив 36°C - разкъсана облачност Варна 28 °C Варна 28°C - ясно небе Бургас 29 °C Бургас 29°C - предимно ясно

БАН ще си сътрудничи с Руската академия на науките

Първото споразумение за сътрудничество между БАН и РАН е от 1958 г.
19 сОбразование 350 Николай Парашкевов

Споразумение за научно и научно-техническо сътрудничество подписаха Българската академия на науките /БАН/ и Руската академия на науките /РАН/ на церемония днес, която се състоя дистанционно.

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски и председателят на РАН - акад. Александър Сергеев, подписаха споразумението.

В рамките на договора ще се изготви "Пътна карта" на съвместните научноизследователски проекти, съобщи пресцентърът на БАН.

"2021 година е обявена за Година на науката и технологиите в Русия", уточни председателят на БАН.

Първото споразумение за сътрудничество между БАН и РАН е от 1958 г., а сега с няколко актуализации, и след известно прекъсване днес сътрудничеството между двете академии се възобновява.

На срещата днес е бил поставен акцент върху традиционно добрите взаимоотношения между българските и руските учени.

55 са съвместните проекти в различни научни области, а 35 са в областта на фундаменталните космически изследвания.

Споразумението предвижда разработка и реализация на съвместни научни проекти между учените, организирането на научни конференции, както и програми за млади учени.

Предстои също да се реализират съвместни проекти за международна академична мобилност.

На днешната дата 7 юли се навършват и 142 години от установяването на дипломатическите отношения между Русия и България.

Споразумението е било подписано в БАН в присъствието на посланика на Русия в България Елеонора Митрофанова, а в РАН - на посланика на България в Русия Атанас Кръстин, които са приветствали учените.

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!