София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

България е подала искане до EK за промяна на Плана за възстановяване и устойчивост

Искането на България е подадено на 29 септември

22 сПолитика 809

България е подала искане до Европейската комисия (ЕК) за промяна на своя план за възстановяване и устойчивост, съобщи ЕК на 2 октомври.

Искането на България, подадено на 29 септември, се основава на необходимостта да се вземе предвид преразглеждането надолу на максимално разпределената безвъзмездна помощ по Механизма за възстановяване и устойчивост от 6,27 милиарда евро на 5,69 милиарда евро, каза ЕК.

Ревизията е част от актуализацията от юни 2022 г. на ключа за разпределение на безвъзмездните средства на RRF и отразява сравнително по-добрия икономически резултат на България през 2020 г. и 2021 г. от първоначално предвидения.

Предложеното от България изменение на плана, което сега ще бъде оценено от Комисията, засяга 17 инвестиции, включени в първоначалния план.

Някои от тези инвестиции са намалени, като тези, свързани с енергийната ефективност на обществените сгради, националната инфраструктура за съхранение на електроенергия от възобновяеми източници и модернизацията на болничните съоръжения.

От плана са премахнати три инвестиции, а именно тези в подкрепа на дигиталната трансформация на Български пощи, изграждането на интермодален транспортен терминал в Русе и дигитализиране на управлението, контрола и ефективното използване на водите.

Сега Комисията разполага с до два месеца, за да оцени дали промененият план все още отговаря на всички критерии за оценка в Регламента за механизма за възстановяване и устойчивост.

Ако оценката на Комисията е положителна, тя ще направи предложение за изменено решение за изпълнение на Съвета, което да отрази промените в българския план. След това страните от ЕС ще имат до четири седмици, за да одобрят оценката на ЕК.