София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

БМВ показа първия автомобил-хамелеон, който си сменя цвета (ВИДЕО)

Концептуалният модел използва т. нар. "електронно мастило"
2 мТехнологии 757 Николай Парашкевов

Германската компания БВМ показа на голямото изложение за потребителска електроника в Лас Вегас автомобил, който променя цвета на купето само с натискането на един бутон.

Концептуалният модел, демонстриран на Consumer Electronics Show (CES), използва т.нар. електронно мастило.

BMW iX Flow е покрит с материал, който обикновено се прилага в електронните четци.

Когато е стимулиран с електрически сигнали, подавани от специално приложение в мобилен телефон, той приема различни очертания в сиво и бяло.

"Това е действителна ефективна промяна на цвета с използването на E Ink", обяснява инженер Стела Кларк от изследователски екип на немския концерн за автомобили.

"Така че взехме този материал, който прилича на дебела хартия, и трябваше да се справим с предизвикателството да го приложим върху триизмерен обект като тази кола", допълни тя.

Електрическите сигнали изкарват на повърхността различни пигменти, което кара колата да изглежда с различни нюанси и дизайн, включително като се появяват ленти в спортен стил.

На CES бе демонстриран само модел, превключващ между сиво и бяло, но според създателите технологията може да се разшири и да покрива спектър от цветове.

Според Кларк в бъдеще промените ще се контролират от бутон на таблото или просто с движение на ръката.

"За поддържането на цвета и шарката, избрани от собственика, няма нужда от електрическо захранване", твърдят от БВМ.

"Любимото ми приложение е да се използва цвят за отразяване на слънчевата светлина. В горещ слънчев ден може да я направите бяла, в студен - да превключите на черно, за да привлича повече топлина", допълва Кларк.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!